PROJECTE DE MURAL ARTÍSTIC A DALT DE LA VILA

Si heu vingut a petar a aquesta pàgina és que us heu interessat pel disseny del mural que planegem de fer al barri de Dalt de la Vila, a Badalona. Així doncs, us resumeixo, ràpidament, de què va la iniciativa i què podeu fer per ajudar-nos posant-hi el vostre granet de sorra.

I jo qui soc? L'Albert Costa, un veí qualsevol del barri que va pensar que aquesta podia ser una bona manera de convertir un espai públic lleig i deixat, que malauradament molts veiem cada dia, en una mostra que l'art urbà pot servir per embellir una mica la nostra vida quotidiana i no resignar-nos a la grisor de l'incivisme.    

 

Estat actual de les parets de la masia en qüestió.

El projecte

Des de fa anys les parets de la finca al xamfrà del carrer Barcelona i de Sant Sebastià han estat objecte de vandalisme, amb guixades i grafits reiterats que han acabat degradant i deixant en un estat ben galdós l’aspecte d’aquesta construcció històrica del nucli antic de Badalona. Els propietaris ja han repintat aquesta paret moltes vegades; una despesa que, a mitjà o a llarg termini, ha acabat sent en va.

En situacions com aquesta, una bona opció, d'eficàcia provada i que a més dona valor afegit a la vida del barri, és cedir l'espai a un artista grafiter perquè dissenyi un mural i decori la paret. En aquest cas tinc la immensa sort de conèixer l'Artur Gil, un tatuador i il·lustrador badaloní especialitzat en fotorrealisme a qui vaig exposar la idea gairebé de casualitat i de seguida hi va mostrar interès. En circumstàncies normals, una obra així, amb un artista de la seva talla, comportaria uns costos força elevats, però com he dit tenim el privilegi que la seva motivació en això sigui només artística. Per tant, el que cal cobrir, "simplement", són els materials (pintura, esprais, lones, bastida...) i la seva mà d'obra. Estem parlant d'uns 2.000 € en total. Ara per ara en tenim gairebé la meitat.

La temàtica

Des d'un principi la idea va ser que el mural estigués relacionat amb la ciutat i les nostres icones. L'Artur va proposar una escena de vida marinera de principis de segle i les meves dèries m'inclinaven cap a Pompeu Fabra, un dels grans referents del país vinculats a Badalona, de manera que ho vam unir tot en una única composició.

 

Composició virtual del futur mural al carrer Sant Sebastià. El disseny variarà molt poc.

Els permisos i els calés

Després de picar a moltes portes i de fer tota la paperassa corresponent amb l'Ajuntament, hem obtingut el permís oficial per dur a terme el mural durant els mesos de juliol i agost d'aquest any. Pel que fa al finançament, finalment podem comptar amb la col·laboració d’Òmnium Cultural Barcelonès Nord, l’entitat Ruta Pompeu Fabra i l'Associació Llengua Nacional, amb una aportació que ja ens permet arremangar-nos i posar fil a l'agulla.

Ara bé, ens calen més diners. Aquesta és una iniciativa modesta (quant als costos, no pas en el vessant artístic), però sí que necessitem, com a mínim, cobrir les despeses bàsiques per a uns treballs que no seran cosa d'un dia... ni d'una setmana. De fet, també ens volem llançar a omplir la façana "B" (C/ Barcelona) amb un altre mural, en aquest cas de temàtica basquetbolística i amb el mític Cotonificio i el Círcol Catòlic com a protagonistes... Tot dependrà de fins on arribem econòmicament, perquè si fos per ganes i el talent de l'Artur podríem decorar tot Dalt de la Vila... 

 

Idees per a un segon mural a la façana del carrer Barcelona
Idees per a un segon mural a la façana del carrer Barcelona. El disseny final no està tancat.
                                    
 

Tota aquesta llauna, a banda de l'explicació del projecte, és per demanar-vos diners, esclar! Qualsevol aportació que pugueu fer-hi serà benvinguda i podeu tenir per segur que anirà destinada únicament i exclusiva a sufragar el cost dels materials i la feina de l'Artur. Evidentment, el resultat final serà un petit miracle molt per sota del cost "de mercat" real que tindria una obra com aquesta.

També cal deixar clar que ara mateix aquesta construcció està desocupada i sense ús, però si en un futur els propietaris decideixen fer obres o renovar-la, és possible que el mural es perdi, parcialment o totalment. En cap cas és una cosa que es prevegi a curt termini, i vaja, duri més o menys, creiem que la idea s'ho val.

Anem al gra: si ens voleu ajudar, poseu-vos en contacte amb nosaltres en aquest correu i us direm com ens podeu fer arribar l'aportació. Qualsevol ajuda serà benvinguda: tota pedra fa paret (mai més ben dit)! Ara com ara només us podem donar les gràcies, eternes, però qui sap si quan ho tinguem tot enllestit podrem obsequiar alguns dels nostres mecenes amb un detall! Això sí, la satisfacció d'haver contribuït a una obra d'art popular no us la prendrà ningú! 

[ Les aportacions es poden fer mitjançant Bizum o transferència bancària, al nº de compte ES89 2100 1196 4001 0018 2641 ]

Pensem fermament que es tracta d’una iniciativa amb molt de potencial, que dignificarà un espai llargament degradat i que tindrà una presència important al barri, en una localització emblemàtica (via d’entrada i sortida al cor mateix de Dalt la Vila), amb un valor artístic de primer nivell, una àmplia acceptació veïnal i que reflecteix elements que posen èmfasi en el patrimoni cultural local i nacional de manera transversal, i en què tothom s’hi hauria de poder sentir identificat.


Moltes gràcies per la vostra ajuda o, com a mínim... per haver llegit fins aquí!!!


Salut i endavant les atxes!

Albert Costa

Comentaris